GRO / Weave Garden City

When we were asked to do a study project about typology, intensity, density and water, we quickly realized we were rather investigating topography: if the problem of density and intensity is related to the amount of ground to our disposal, what if we could multiply this ground surface in vertical stacks? Raising the garden city into a mount will produce a multiple levelled project where housing will integrate with vertically stacked gardens and long open promenades along the site. A wide set of typologies will be accommodated (row houses, duplexes, single houses and apartments blocks). The weave configuration allows for maximum views possibility and for optimal orientation towards the south. The big voids resulting will allow for generous semi-private yards and the entire roof will become the first vertical public park on a hill of Groningen, diving directly into the water, providing a very special edge conditions and fantastic views over the landscape.